Nüfus Işlemlerine Dair Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları, 20.11.2023

Eşim ve ben Türk vatandaşıyız. Yeni doğan çocuğumuzun nüfusa bildirimi için yasal süre nedir ve nereye başvurmamız gerekiyor?


Yeni doğanların, Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca 60 gün içerisinde nüfus kayıtlarına tescil edilmesi gerekmektedir. Yasal süresi içerisinde bildirilen yeni doğanlar için düzenlenecek T.C. kimlik kartlarından harç tahsil edilmemekte, yalnızca posta ücreti tahsil edilmektedir. Olabilecek gecikmelerden dolayı herhangi bir ceza uygulanmamakla beraber, Türk Medeni Kanunu ve Miras Hukuku açısından bildirimlerin yasal süresi içerisinde yapılması önem arz etmektedir. Doğum bildirimi ve T.C. kimlik kartı için www.konsolosluk.gov.tr web sayfasından ayrı ayrı online randevu alarak en yakın temsilciliğimize başvurabilirsiniz.

Türk vatandaşıyım. Avusturya uyruklu eşimden çocuğumuz dünyaya geldi. Çocuğumuza eşimden dolayı Avusturya vatandaşlığı ve pasaportu verildi. Türkiye’deki nüfusuma da doğum bildiriminde bulunmam gerekiyor mu?

Anne veya babadan birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması halinde yeni doğan çocuklarını Türkiye’deki nüfuslarına bildirmeleri ve T.C. Kimlik Kartı almaları yasal bir zorunluluktur.

Doğum bildirimi için gerekli belgeler nelerdir?

Başvuru sırasında anne ve babanın pasaportu, nüfus cüzdanı, evlenme cüzdanı varsa mavi kart, ikametgâh belgesi (Meldebestätigung), çocuğun uluslararası doğum belgesi (Internationale Geburtsurkunde) ve varsa yabancı ülke vatandaşlığını gösteren belge (Staatsbürgerschaftsnachweis) gerekmektedir. Yabancı ülke makamlarınca verilecek ve bildirime dayanak teşkil edecek belgelerdeki kimlik bilgilerinin Türkçe karakterlere uygun şekilde (ç,ğ,ı,ş,ö,ü gibi) düzenlenmiş olduğuna dikkat ediniz.

Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğumun doğum bildirimini nasıl yapabilirim?

Evlilik dışı dünyaya gelen çocuk ile anne arasındaki soy bağı doğumla kurulur ve annenin kızlık soyadı ile bildirim yapılır. Baba ile soy bağı ise anneyle evlilik, babalığı tanıma veya mahkeme kararı ile kurulur. Babanın yabancı makamlar nezdinde babalığı tanıması halinde, bu hususta yabancı ülke makamları nezdinde yapılan tanıma senedinin mahkemece tanınmış yeminli tercüman tarafından yapılmış iki nüsha tercümesine istinaden çocuk ile baba arasında soy bağı kurularak, babasının soyadı ile bildirim yapılır.

Doğum bildirimi için eşimin ve çocuğumun da şahsen gelmeleri gerekiyor mu?

Anne ve babanın Türk vatandaşı olması halinde, yeni doğan çocuğa aynı zamanda T.C. pasaportu düzenlenmesi gerektiğinden, her iki ebeveynin ve yeni doğan çocuğun da temsilciliğimizde hazır bulunmaları gerekmektedir. Anne ve babadan birinin yabancı uyruklu olması halinde ise T.C. pasaportu düzenlemesine gerek olmadığından doğum bildirimi için anne veya babanın online randevu alarak şahsen başvurması yeterli olup, yeni doğan çocuğun getirilmesine gerek bulunmamaktadır.

T.C Kimlik Kartımı nereden alabilirim?

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı için yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise en yakın temsilciliğimize online randevunuzu alarak başvurabilirsiniz. Kimlik kartınızı Türkiye’de bulunduğunuz sırada almak isterseniz, kartın teslim süresini ve izin sürenizi dikkate alarak başvuruda bulunmanız tavsiye olunur.

Nüfus cüzdanımı ne zamana kadar T.C. Kimlik Kartı ile değiştirmem gerekiyor?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada, nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar T.C. kimlik kartı ile değiştirilmesinin hedeflendiği bildirilmektedir. Son geçerlilik tarihi henüz açıklanmayan mevcut nüfus cüzdanları, kaybolması, üzerinde silinti ve kazıntı olması, fotoğraf ile kimlik tespitinin yapılamaması veya kimlik bilgilerinde değişiklik meydana gelmesi halinde iptal edilerek T.C. kimlik kartı verilmektedir

T.C. Kimlik Kartı başvurusu için çocukların da şahsen gelmesi gerekiyor mu?



Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusu için 15 yaşından itibaren çocukların da gelmesi gerekmektedir.

Nikahımızı Başkonsolosluğunuzda kıydırabilir miyiz?

Avusturya’daki temsilciliklerimizde evlilik yapılmamaktadır. Başkonsolosluğumuzdan Evlenme Ehliyet Belgesi alarak yerel makama başvurmanız ve orada evlenmeniz gerekmektedir.

Evlenme Ehliyet Belgesini nasıl alabilirim?

Evlenme Ehliyet Belgesi almak için ilgililer online randevu alarak Başkonsolosluğumuza şahsen ve birlikte gelmeleri gerekmektedir. İşlem için gerekli belgeler: Pasaportlar, nüfus cüzdanı, ikametgâh belgesi (Meldebestätigung), boşanma varsa bu husustaki mahkeme kararı, yabancı ülke vatandaşı olanların medeni durum belgesi (Teilauszug), yabancı ülkede doğanların uluslararası doğum belgesi (Internationale Geburtsurkunde)

Evlenecek kişilerden biriyabancı uyruklu. Evlenme Ehliyet Belgesi almak için yine de beraberimde gelmesi gerekiyor mu?



Evlenme Ehliyet Belgesi almak için uyruğuna bakılmaksızın evlenecek kişilerin Başkonsolosluğumuza birlikte müracaat etmeleri gerekmektedir.

Türkiye’de doğduğum için Avusturya makamlarınca doğum belgesi talep edilmektedir. Sözkonusu belgeyi nasıl ve nereden alabilirim?



Uluslararası Doğum Belgesi’ni (Formül-A) üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu kimliğinizle Başkonsolosluğumuza siz veya birinci derece bir yakınınız (anne-baba-eş veya çocuk) şahsen başvurarak alabilirsiniz.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

08:30 - 16:30

Vatandaşlarımız için müracaat ve teslimat saatleri 09:00 - 12:00 ile 13:30 – 14:30 arasındadır. İşlemler için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu almanız gerekmektedir. Başkonsolosluğumuza 13:30 -16:30 saatleri arasında telefonla ulaşabilirsiniz. Hukuk Danışmanımız Çarşamba günleri 09:00 - 13:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Başkonsolosluğumuza toplu taşıma ile ulaşım: - 13 numaralı otobüsle Bahnhof durağı - Trenle Wolfurt durağı
26.12.2023 Avusturya Dini Bayramı
26.12.2023 Avusturya Dini Bayramı
1.01.2024 Yeni Yıl
1.04.2024 Paskalya
10.04.2024 Ramazan Bayramının 1. Günü
1.05.2024 Emek ve Dayanışma Günü
9.05.2024 Avusturya Dini Bayramı
20.05.2024 Avusturya Dini Bayramı
30.05.2024 Avusturya Dini Bayramı
15.08.2024 Avusturya Dini Bayramı
29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
1.11.2024 Avusturya Dini Bayramı
25.12.2024 Noel

+43 800 00 70 90, +90 312 292 29 29