Türkiye’ye izne gitmek isteyen vatandaşlarımızın dikkat etmesinde yarar görülen konular, 18.08.2009

Türkiye’deki tatilinizle ilgili gerekli hazırlıkları yaparken aşağıdaki hususlara mutlaka dikkat ediniz.

1)Pasaportunuzda yırtık ya da tahrifata uğramış sayfalar varsa bunlar gümrüklerde sorunlara yol açabilir. Bu tür pasaportunuz varsa derhal yenilemeniz gerekmektedir.

2)Pasaportlarınızın geçerlilik süresi yeterli mi? Süresi bitmiş veya bitmek üzere olan pasaportunuzu uzatmak için Başkonsolosluğumuza başvurun. Bir başka ülkeye giderken pasaportunuzun süresinin en az 6 ay olması gerekmektedir. Avusturya pasaportlarında da 6 aydan az zamanı olanlar havaalanından geri çevrilmektedir.

3)Bulgaristan, Avusturya vatandaşı çocukların kendilerine ait pasaport ibraz etmesini istemektedir.

4)Nüfus cüzdanlarınızda T.C. kimlik numaraları var mı? T.C. kimlik numarası olmayanlar Türkiye’de işlem yaptıramamaktadır.

5)Pasaportlarınızdaki Avusturya oturma iziznlerinin veya kart şeklinde verilen oturma izinlerinizin süreleri yeterli mi? Yola çıkmadan önce oturma ve çalışma izinlerinizin sürelerini mutlaka kontrol ediniz. 1 Nisan 2009 tarihinden itibaren uygulanan yeni yasaya göre, oturma izinlerinin sürelerini bir gün dahi geçirenler, izinlerini Avusturya’dan uzatma haklarını kaybedebilecek ve yeni oturma kartları için Türkiye’deki Avusturya Temsilciliklerini başvurmak zorunda kalabilecektir.

6)Bilindiği gibi, Avusturya’da oturan ve çalışanlar Türkiye’de muayene veya ameliyat olma ihtimallerine karşı, Türkiye’ye giderken yanlarında Krankenkassa’dan alacakları A/TR3 Formlarını birlikte götürmek zorundadırlar. A/TR Formlarını yanında götürenler gerekli olduğu zaman bu belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına (SGK) onaylatarak tedavilerini ücretsiz olarak yaptırabilirler. A/TR3 Formunu yanında götürmeyenler Türkiye’de yaptırdıkları bütün tedavi masraflarını kendileri ödemek zorunda kalmaktadır.

7)Avrupa Birliği uygulamasına göre Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki seyahatlerde 10.000.-Euro (Onbin Euro) nün üzerindeki paranın gümrüklerde beyan etme zorunluluğu vardır.


8)Avusturya’ya giriş ve çıkışlarda altın bilezik, kolye ve küpe vb. takıların değeri 175.-Euro’yu geçtiği takdirde gümrüklerde beyan etme ve gümrük bedeli ödeme mecburiyeti vardır.

9)Türkiye’ye giderken kendinizin ve çocuklarınızın Pembe veya Mavi Kartlarınızı veya T. C. Nüfus Cüzdanlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Pembe Kartlarınızı, T.C. Kimlik numarası bulunan Mavi Kartlar ile değiştirmeniz de yararlı olabilecektir.
10)Emekli ve işsizlik maaşı alan vatandaşlarımız gerektiğinde veya senelik izinlerinde Türkiye’ye giderken gidişlerini mutlaka “Arbeitsamt” ve “Bezirkhauptmanschaft”lara bildirmeli ve uzun süre kalacak olanlar yanlarına mutlaka bir belge almalıdır.

11)Emekli vatandaşlarımız emekli maaşı bağlandığına dair belgeyi Başkonsolosluğumuza getirdikleri takdirde tercümeleri yapılmakta ve bir belge verilmektedir. Kendilerine ait otomobilleri ile Türkiye’ye gitmek isteyen emekli vatandaşlarımız istedikleri takdirde otomobilleri ile Türkiye’de bir yıl kalabilirler. Bu durumda otomobilleri ile Türkiye’de kalan emekli vatandaşlarımız otomobillerini 1 yıl sona ermeden tekrar yurtdışına çıkartıp, en az 6 ay Avusturya’da tutmak zorundadır. Ondan sonra tekrar bir yıl Türkiye’de kalabilirler. Otomobillerini Türkiye’de bırakarak yurtdışına havayolu ile çıkmak isteyenler otomobillerini herhangi bir gümrüğe teslim etmek zorundadırlar.

12) Başkalarının adına kayıtlı bir otomobil ile Türkiye’ye gitmek isteyenler otomobil sahibinden mutlaka bir vekaletname almak zorundadır. Bu vekaletnameleri Başkonsolosluğumuzdan alabilecekleri gibi, ücretsiz olarak ÖAMTC ve ADAC gibi kuruluşlardan da (Türkçe/Almanca) alabilirler.

13) Otomobiliniz ile yola çıkmadan önce otomobilinizin ruhsatını, otomobil kurumuna (ÖAMTC-Kartını) ait belgelerini, sigorta ve ‘Yeşil Kart’ını almayı unutmayınız.

14)Türkiye’ye gidecek olan ve askerliklerini yapmamış vatandaşlarımızın askerlik erteleme sürelerini kontrol etmeleri ve süreleri bitmiş ise yoklama kaçağı durumuna düşmemeleri için yeniden erteleme yaptırmaları zorunludur.

15)Vatandaşlarımızın yaz aylarında Türkiye'ye gidiş-dönüş yolculuklarını kolaylaştırmak ve tatillerini huzur içinde geçirmelerine katkıda bulunmak amacıyla yürütülen "Tatil Aydınlatma Projesi", tatil öncesi hazırlıklarda dikkat edilmesi gereken konuları, seyahat sırasında gerekli olabilecek bilgileri, izin döneminde yolda, Türkiye'de ve dönüşte karşılaşılabilecek olası sorunlara çözüm önerilerini kapsamaktadır. Tatil Aydınlatma Projesine ilişkin ayrıntılara Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın http://www.mfa.gov.tr/tatil-aydinlatma-projesi.tr.mfa web sayfasından ulaşılması mümkündür. Vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce bu sayfadaki bilgileri incelemesini önemle tavsiye ediyoruz.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

08:30 - 16:30

Vatandaşlarımız için müracaat ve teslimat saatleri 09:00 - 12:00 ile 13:30 – 14:30 arasındadır. İşlemler için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu almanız gerekmektedir. Başkonsolosluğumuza 13:30 -16:30 saatleri arasında telefonla ulaşabilirsiniz. Hukuk Danışmanımız Çarşamba günleri 09:00 - 13:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Başkonsolosluğumuza toplu taşıma ile ulaşım: - 13 numaralı otobüsle Bahnhof durağı - Trenle Wolfurt durağı
26.12.2023 Avusturya Dini Bayramı
26.12.2023 Avusturya Dini Bayramı
1.01.2024 Yeni Yıl
1.04.2024 Paskalya
10.04.2024 Ramazan Bayramının 1. Günü
1.05.2024 Emek ve Dayanışma Günü
9.05.2024 Avusturya Dini Bayramı
20.05.2024 Avusturya Dini Bayramı
30.05.2024 Avusturya Dini Bayramı
15.08.2024 Avusturya Dini Bayramı
29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
1.11.2024 Avusturya Dini Bayramı
25.12.2024 Noel

+43 800 00 70 90, +90 312 292 29 29